Gerçek (Hakiki) Deri Nasıl Anlaşılır? - Meskanto

Gerçek (Hakiki) Deri Nasıl Anlaşılır?

Farklı sektörde ve günlük hayatımızın çeşitli alanlarında kullandığımız, şık ve dayanıklı gerçek (hakiki) deri ürünlerinin pahalı olması nedeniyle yaygın şekilde suni deri üretimi yapılıyor. Hakiki deriye yakın görünüşte üretimi yapılan bu suni deri ürünler, tüketiciler için yanıltıcı olabiliyorlar. 

Bunun sonucu olarak piyasada hakiki deriye çok benzeyen suni deri vb. materyallerle karşılaşmak her zaman mümkündür. Dolayısıyla kaliteli ürün almak isterken daha fazla bedel ödeyip suni deri ürün almamak için deri hakkında bilgi sahibi olmak ve bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. 

Hakiki derinin dokusu, kokusu, suya tepkisi ve benzeri bazı özellikleri ayırt edici olur. Aşağıda açıklayacağımız bazı testlerle kolayca doğru kanaate varabilir ve doğru seçimleri yapabilirsiniz.


Deri Sınıfları - Çeşitleri - Türleri Nelerdir?

Deriler türlerine, ham hallerine, yüzeylerinde yapılan işlemlere ve yüzeye doku kazandırma şekline göre dört farklı sınıflandırmaya tabi tutulur.

Türüne Göre Deri Çeşitleri

Dana Derisi Nedir?

Dana derisinin işlenmesi ile elde edilir. Tüm deri çeşitleri içinde en sağlam olan türdür. Isı izolasyonu da çok yüksektir. Bu nedenle mont, ceket ve benzeri giyim ürünlerinde sıklıkla tercih edilir.

Koyun Derisi Nedir?

Koyun derisinin işlenmesiyle elde edilir. Ön bariz özelliği esnekliğidir. Esneklik istenen malzemelerin yapımında tercih edilir.

Kuzu Derisi Nedir?

Kuzu derisinin islenmesiyle elde edilen bu deri türünün öne çıkan özelliği son derece yumuşak oluşudur. Yumuşaklık gerektiren ürünlerde kullanılır.

Keçi Derisi Nedir?

Keçi derisinin işlenmesi ile elde edilir. Sağlamlık ve ısı izolasyon kabiliyeti bakımından koyun ve kuzu derisinden daha iyi sonuç verir. Ağırlık yönündense dana derisinden daha hafiftir.

Ham Deri Çeşitleri

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da deri katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu katmanların her birinin farklı özellikleri bulunur. Üst katmanlar daha tanecikli ve doğaldır. Aşağılara inildikçe tanecikler yerini lifli bir yapıya bırakır. Deri üretiminde hangi katmanın öne çıkarıldığı hususuna göre kalite ve fiyat değişir.

En üst katmana insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da cilt adı verilir. Cilt, en tanecikli olan kısımdır. Bu tanecikler cildin daha sağlam ve mukavemetli bir yapıda olmasını sağlar. Böylece dış dünyayla temas halinde olan bu katman canlıyı en iyi şekilde korur. Taneciklere İngilizce adıyla "grain" de denir. 

Derinin ham haline göre dört farklı çeşidi bulunur. Bunlar;

Full Grain Leather - Tüm Tanecikli Deri Nedir?

Tüm tanecikli deri, yaşayan bir malzeme olan derinin en üst tabakasının tamamen korunarak üretilmiş halidir. Piyasada en çok değer verilen, en kaliteli ve en pahalı çeşittir. Tam doğallık söz konusudur. Öyle ki hayvanın cildinde rastlanabilen yara, çizik, hasar ve benzeri deformasyonlar bu derilerde görülür. 

Bunların varlığı kaliteyi artırır ancak bazı kullanıcılar görsel yönden tercihlerini farklı türler için kullanabilir. Yine de lüks ve aranan markaların en çok kullandığı tür bunlardır. Deri metre fiyatı diğer türlerden yüksektir. Mukavemet ve sağlamlık bakımından ilk sırada gelen tür, tüm tanecikli derilerdir. Bunlarda insan gücüyle yırtılamayacak, parçalanamayacak kadar güçlü bir yapı korunur.

Hava gözenekleri fazladır. Bu nedenle diğer türlere göre daha az nem tutar ve zaman içinde görüntünün bozulmasını önler.  Zaman içinde yüzeyinde kararmalar oluşabilir. Bu da doğallığın ve biricikliğin göstergesi olarak ürüne değer katar.

Meskanto Tote Hakiki Deri Kadın Alışveriş Kol ve Omuz Çantası

Meskanto Tote
Hakiki Deri Kadın Çantası

Satın Al

 

Top Grain Leather - Üst Yüzeye Yakın Tanecikli Deri Nedir?

Kalite bakımından ikinci sırada olan çeşitler üst yüzeye yakın tanecikli derilerdir. Sağlamlık bakımından da tüm tanecikli deriye yakın özellik taşırlar.

Kullanıcıların en çok tercih ettiği tür bunlardır. Çünkü derinin üst yüzeyi bir temizliğe tabi tutulur ve yara, çizik, kesik, ben ve benzeri görüntüler büyük oranda yok edilmiş olur. Görsel olarak daha temiz bir görüntü ortaya çıkar.

Uzun vadede üzerinde patikalar oluşabilir, kararma görülebilir. Bunlar da doğallığın ve kalitenin işareti kabul edilir. Hava gözenekleri büyük oranda korunduğu için nem tutmaz.

Genuine Leather - Yarma Deri Nedir?

Dana derisi "yarma makinesi" adı verilen cihaza alınır ve üst yüzeyi ile alt katman birbirinden ayrılır. Üst yüzeyler tüm tanecikli deri ve üst yüzeye yakın tanecikli deri olarak üretime girer. kalan alt tabaka ise yarma deri adını alır. Ayrıştırma sırasında bu katman hasar görebilir, parçalanabilir. 

Zaten tanecikli yapıda olmadığı için sağlam bir yapısı yoktur. Bu nedenle mukavemet artırıcı işlemlere tabi tutulur. Bu aşamada özel yapıştırıcılar kullanılır. Son olarak deri görüntüsü verilir ve boyama yapılır. Yarma deriden düşük fiyatlarda satın alınabilecek çanta, cüzdan, ayakkabı, kemer ve benzeri yapılabilir.

Bonded Leather - Salpa Deri Nedir?

Derilerin üretim artığı kısımlarının lateks ya da poliüretan kullanılarak birbirine bağlanmasıyla oluşturulur. Kitap cildi ve benzeri yapılabilir. Sağlam olduğu söylenemez. Salpa derilerde zaman için çatlama ve dökülme görülebilir.

Gerçek (Hakiki) Deri İşareti Nedir?

Ürünlerin üzerinde ya da etiketlerinde gerçek ya da suni deriden olduğuna dair açıklamaların bulunması gerekir. Ülkemizde genellikle "hakiki deri" ibaresi kullanılır. Dünyanın her yerinde geçerli olan "real leather" ya da "%100 real leather " gibi ibarelerle birlikte ilgili deri işareti kullanılabilir.

Gerçek (Hakiki) Deri Yüzeyinde Gözenekler Var Mı?

Gerçek deride doğal olarak gözenekler vardır. Hayvanı atmosfer etkisinden koruyan tanecikli bir yapı söz konusudur. Hava gözeneklerinin fazlalığı küf ve mantar gibi istenmeyen oluşumları önleyerek kötü görüntü ya da koku oluşumuna engel olur. Bu nedenle gözenekli yapı aynı zamanda kalite göstergesidir.

Gerçek Deri Nasıl Anlaşılır?

Aşağıdaki testler uygulanarak gerçek deri kolayca sunilerden ayrılabilir. "Hakiki deri nasıl anlaşılır?" sorusu böylece cevap bulabilir.

Gerçek (Hakiki) Deri Yüzeyinde Su Testi

Hakiki derinin suyu emme özelliği vardır. Bu nedenle bir ürünün hakiki deriden üretildiğini anlamak için yüzeyine su damlatılarak test edilebilir. Su yüzeyden akıp giderse suni deridir.

Gerçek (Hakiki) Deri Dokunma Testi

Gerçek deriye baskı yapılarak dokunulduğunda insan cildine benzer şekilde kırışıklık oluşur ve bir süre sonra düzelir.

Gerçek (Hakiki) Deri Yanar mı?

Suni deri ile gerçek deri ateş karşısında kolayca ayrılabilir. Çünkü gerçek deri yandığında kül bırakır, kömürleşir. Suni deri plastik içerdiği için erir. Böylece "deri yanar mı?" sorusun cevabı ayırıcı özellik taşır.

Gerçek (Hakiki) Deri Nasıl Kokar?

Doğal bir kokuya sahiptir. Suni derilerdeki kimyasal koku gerçek deride hissedilmez.

Gerçek (Hakiki) Deri Pahalı mıdır?

Gerçek deri ürünlerin maliyeti yüksektir. Ayrıca doğallık, sağlamlık, dayanıklılık ve kalite bakımından suni deriyle kıyaslanamayacak kadar üstündür. Dolayısıyla fiyatları nispeten yüksektir.

PU Deri Ne Demek?

Deri ile ilgili araştırmalarda pu deri nedir ya da pu malzeme nedir soruları le karşılaşılır. Pu deri, gerçek deriye en çok benzeyen suni deri türüdür. Adını ana malzemesi olan poliüretandan alır. PU derinin anlamı araştırıldığında gerçek deriye benzediği bilgisine ulaşılsa da kimyasal olduğu unutulmamalıdır.

Suni Deri İyi Midir?

Suni deri maliyetinin düşüklüğü ve ulaşımının kolaylığı nedeniyle sıklıkla kullanılsa da gerçek derinin yerini tutmaz. Kalite ve sağlamlık bakımından da kıyas götürmeyecek özelliktedir.

Vinleks Deri Fiyatları

Vinleks, bir suni deri çeşididir. Vinleks deri fiyatları gerçek deriye göre oldukça düşüktür.

Süet Deri Nedir?

Cilt yüzeyi çok hasarlı olduğu için değerlendirilemeyen derilerin alt tabakalarından üretilen bir çeşittir. Yumuşak bir dokuya sahiptir. Siyah deri olarak ya da başka renklerde üretilebilir.