Deri Çeşitleri Ve Deri Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Deri Çeşitleri Ve Deri Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

İnsanlar tarafından kullanılan materyaller arasında deri önemli yer tutar. Hayvancılık sektörünün etkisiyle üretilen ve ortaya çıkan deri kullanım alanları sebebiyle popüler durumdadır. Bu nedenle zamana ve ihtiyaca bağlı olarak piyasaya farklı deri çeşitleri ortaya çıkmıştır.

Tercih edilen hayvan, işleme türü ve kullanım amaçları gibi kriterler farklı deri özellikleri ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca sahip olduğu özellikler derinin tercih edilme oranının artmasına olumlu yönde etki etmiştir.

Deri kalitesi deriden elde edilen ürünün kaliteli ve dayanıklı olmasına yardımcı olur. Bu nedenle derinin seçiminde ilk bakılan detay kalitedir. Kalitenin anlaşılması yönünde ise tercih edilen hayvan ve hayvanın vücut bölgesi etkilidir.

Deri seçimi yapılırken birden fazla kriterin göz önüne alınması ve karşılaştırması yapılması gerekir. Bu sayede kullanım alanı için ideal derinin seçimi yapılır. Deri seçiminin kolaylaşması için deri türleri ve özelliklerini bilmek gerekir. Bunun için hazırladığımız içerik deri materyalinin tanınmasına yardımcı olur.

Derinin Dünyası: Temel Deri Türleri Ve Kullanım Alanları

Derinin kimyasal ve fiziksel işlemlere tabi tutularak kullanılabilmesi pek çok alanda kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen deri kullanım alanları giyim, ısınma, ilaç sanayi, süsleme, dekor, sanat, mama ve sabun sanayi sektörleridir.

Kullanım sektörü geniş olan temel deri türleri ise şunlardır;

  • Rugan
  • Süet
  • Vidala
  • Nubuk
  • Glase
  • Yağlı
  • Napa
  • Vegan
  • Crazy
  • Astarlık
  • Vejetal
  • Florantik

Bunların dışında derilerin kullanıldığı alanlar ve gördüğü işlemler nedeniyle farklı deri türleri olarak ifade edilmesi mümkündür. Bu nedenle deri tercihinde bulunmadan önce tür araştırmasının iyi yapılması şarttır.

Tam Tahıl Deri: Doğal Dokusuyla Lüksün Tanımı

Deri üretimi yapan firmalar deriler için standartlar oluşturmuştur. Bu standartlar derinin kalitesini ve alıcılar tarafından tercih edilmesini kolaylaştırdığı için belirlenmiştir. Üreticiler tarafından belirlenen deri sınıfları tam tahıl, süet, üst tahıl, gümrüklü ve düzeltilmiş deridir.

Tam tahıl deri üzerinde kabartma, desen, pigment, kaplama ve süsleme içermeyen doğal görünüme sahip olan deridir. Bu deri piyasada bulunan birinci sınıf deriyi ifade eder.

Meskanto Focus Eskitme Hakiki Deri Cüzdan

Meskanto Focus Eskitme Hakiki Deri Cüzdan

Satın Al

Doğal doku deri kullanmak isteyenler tercihlerini tam tahıl deriden yana kullanırlar. Çünkü doğal inek, domuz ve koyun derisi bu sınıftadır. Herhangi bir desenin bulunmaması ve saf görünümde olması doğal dokunun hissedilmesine yardımcı olur.

Lüks deri çeşitleri arasında bulunan tam tahıl deriler sağlam yapılı olmaları, sıkı olmaları ve neme karşı dayanıklılık sağlamaları nedeniyle tercih edilirler. Özellikle uzun yıllar dayanması istenen cüzdan, ayakkabı ve çanta üretiminde kullanılırlar.

Yüzey İşlem Görmüş Deri: Dayanıklılık Ve Estetik Bir Arada

Derilerin iki çeşit kullanımı vardır. Bunlar ham halde kullanım ve işlem gördükten sonra kullanımdır. Bir derinin işlem görmesi estetik görünüm kazanmasının sağlanmasını ifade eder. Bu nedenle de deriler üzerine yüzey işlemleri uygulanır.

Bir derinin renklendirme, doku kazandırma ve lifli hale getirme gibi çalışmalar yapıldıktan sonra son görünümünün kazandırılmış haline yüzey işlem görmüş deri denir. Bu deriler renk ve görünüm açısından insanların gözüne hitap ederler. Bu da kullanım ve tercih edilme oranlarını artırır.

Yüzey işlem gören estetik deri türleri ise şöyle isimlendirilir; 

  • Analin, 
  • Antik, 
  • Rugan,
  • Yağlı, 
  • Nubuk, 
  • Pigmentli, 
  • Crazy,
  • Napa, 
  • Vaketa, 
  • Semi-analin ve süet deridir. 

Bu deriler işlem gördükten sonra güzel görünüme kavuşurlar. Bu sayede özellikle giyim ve aksesuar için kullanıldığında göze hitap ederler.

Dayanıklı deri çeşitleri arayan kişilerin yüzey işlem gören derileri kullanmaları mümkündür. Çünkü yapılan doku kazandırma ve renklendirme işlemlerinin etkisiyle derinin normalden daha dayanıklı hale geldiği görülür.

Eksiksiz Kılavuz: Farklı Deri Türlerinin Teknik Özellikleri

Deri teknik özellikleri deri türlerine bağlı olarak değişir. Bu da derinin satın alma amacına uygun olup olmadığının anlaşılmasına yardımcı olur. Derilerdeki teknik özellikler şunlarla ifade edilir; yumuşak doku, gözenek, tabaklama, baskı, finisaj, esneklik ve simetrik dizilim olarak ifade edilir.

Derilerin teknik özelliklerinin anlaşılması ve üretim için uygun olup olmadığının öğrenilmesi için deri analizi yapılır. Böylelikle derinin öncelikle hakiki olup olmadığı, işlem görme durumu, gözenek ve simetri özellikleri ortaya çıkarılır. Bu sayede derinin kullanımda dayanıklı olup olmayacağı ve istenen etkiyi verip vermeyeceği anlaşılır.

Deri türlerinin karşılaştırması deri türü seçimini kolaylaştırır. Dayanıklılık, kalite, yüzey işlem görme ve diğer özellikleri ile öne geçen bir derinin rahatlıkla kullanılması mümkün olur. Bu nedenle günümüzde popüler olan deri türlerinin karşılaştırmasını yapmaya çalıştık.

Nubuk Ve Süet: Zıtlıklar Ve Benzerlikler

Günümüzde yaygın kullanılan iki deri türü nubuk ve süet deridir. Bu iki derinin benzerliği hayvan derisi kullanılarak elde ediliyor olmasıdır. Bunun dışında iki derinin de giyim ve ayakkabı üretiminde yaygın kullanılıyor oluşudur.

Nubuk-süet deri zıtlıkları ise şunlardır;

  • Süet derinin elde edilmesi için büyük vahşi hayvanlardan yararlanılırken nubuk derinin elde edilmesinde sığır türlerinden yararlanılır.
  • Nubuk deri üretiminde üst katman kullanılırken süet derinin üretiminde alt katman kullanılır.
  • Süet derinin esnekliği az iken nubuk derinin esnekliği fazladır.
  • Nubuk derinin kalitesi süet deri kalitesinden düşüktür. Bu nedenle süet derinin daha pahalı olduğunu söylemek mümkündür.
  • Süet derinin suyu emme oranı nubuk deriden daha yüksektir.

Ayrıca nubuk derinin çizilme oranı yüksekken süet derinin çizilmeye karşı dayanıklılığı yüksektir. Bunun dışında büyükbaş hayvan derisinden üretildiği için yanlış bakımda yağlı görünüme neden olur.

Patent (Rugan) Deri: Parlayan Yüzeylerin Sırrı

Parlak yüzeyler ve parlak görünümlü ürünler elde etmek için kullanılan deri çeşidine patent deri denir. Bu deri tek başına kullanılabileceği gibi diğer derilere parlaklık kazandırması amacıyla ek malzeme olarak da tercih edilebilir.

Yüksek parlaklık deri türlerinden olan patent derinin diğer ismi rugan deridir. Rugan derinin üretilmesi için deve, inek, koyun, keçi ve oğlak gibi hayvanlardan yararlanılır. Ham deriler alınarak tabaklama işlemlerinin ardından yüksek parlaklığa sahip olan patent derinin ortaya çıkması sağlanır.

Parlak deri çeşitleri arayanlar için uygun olan patent deriyle gece elbiseleri ve ayakkabılar üretilir. Özellikle parlaklık tercihi olan kişiler tarafından bu derinin kullanıldığı ürünler seçilir. Özellikle erkekler tarafından rugan ayakkabılar tercih edilir.

Deri Kalitesini Anlamak: Hangi Deri Türü Neye Uygundur?

Derinin kullanım alanı geniştir. Ancak üretimde yanlış derinin tercih edilmesi istenen yeni ürünün ortaya çıkmasına veya uzun ömürlü kullanıma engel olur. Bunun için uygun deri seçimi yapmak son derece önemli bir konudur.

Deri türlerinin kullanımı konusunda ilk olarak derinin hangi amaçla kullanılacağına bakılması gerekir. Örneğin ayakkabı üretimi için deri kullanılacaksa patent, rugan veya süet deri tercih edilir. Giyim üzerine üretim yapılacaksa tam tahıllı deri tercih etmek daha doğru seçim olur.

Deri kalitesi nedir öğrenmek derinin seçiminde kişiler için yardımcı olur. Deri kalitesinin anlaşılması için de derinin koklanması, yakından bakılması ve deri analizlerinin yapılması gerekir. Ayrıca derinin eğilip bükülmesi sağlanır ve bu sayede derinin kalitesi anlaşılabilir.

Hakiki deri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Gerçek Deri Nasıl Anlaşılır? makalemizi okuyabilirsiniz.

Çanta Ve Ayakkabılarda Deri Seçimi: Neden Önemli?

Derinin en fazla kullanıldığı sektörlerin başında çanta ve ayakkabı üretim sektörü bulunur. Hem erkek hem de kadınlar için kaliteli deri malzemeler kullanılarak üretilen deri çantalar ve ayakkabılara erişmek mümkündür.

Deri ayakkabı türleri bot, günlük ve kışlık ayakkabılar olarak belirtilebilir. Bu ayakkabılarda ise rugan, süet, vidala, yağlı, nubuk ve napa deri kullanılarak hazırlanan ayakkabılar vardır. Bu ayakkabıların üretilmesi içinse genellikle sığır derisi tercih edilir.

Deri çanta çeşitleri arasında vejetal, hakiki, süet, crazy ve nubuk deri çantalar vardır. Bu deriler üzerine yüzey işlemleri uygulandığı için çanta tasarımına uygundurlar. Özellikle çantalar için kullanılan deriler ise sığır, timsah ve yılan derileri olur.

Ayakkabı ve çanta üretiminde doğru deri malzemenin seçilmesi önemlidir. Doğru deri seçilerek ürünlerin dayanıklı olması sağlanır. Bunun dışında doğru deri sayesinde özellikle ayakkabıları kullanan kişilerin ayaklarının zarar görmesi engellenmiş olur.

Mobilya Ve Otomotivde Deri: Dayanıklılık Ve Konforun Buluşması

Dayanıklı deri türleri mobilya ve otomotiv sektörlerinde kullanılır. Derinin bu alanlarda kullanılması sayesinde uzun süreli kullanım sağlanmış olur.

Mobilya derisi kullanılarak hazırlanmış olan koltuk takımı, sandalye, yatak takımı ve oturma grupları şık ve zengin görünüm kazandırır. Bu nedenle dekorasyon amacıyla kullanılırlar. Ayrıca kumaşlarının kaliteli olmasına bağlı olarak uzun yıllar kullanılması deri mobilyaların seçilmesini kolaylaştırır.

Otomotiv sektöründe deri kullanımı ise genellikle araç döşemeleri için tercih edilir. Araç içlerinin prestijli görünüm kazanması için kullanılır. Otomotiv derisi suyla temas etmemesi ve bakımının düzenli yapılması sayesinde araç döşemelerinin uzun yıllar aynı kalite ve görünümde kalmasını sağlar.

Deri Türlerinin Bakımı: Uzun Ömürlü Kullanım İçin İpuçları

Deri malzeme kullanılarak üretilen ürünlerin uzun ömürlü olmaları için bakımının doğru şekilde yapılması gerekir. 

Uzun ömürlü kullanıma yardımcı olacak deri bakım ipuçları şunlardır;

  • Deri ürünlerin havalandırılması sağlanmalıdır.
  • Deri ürünlerin temizliği için temiz bez tercih edilmelidir.
  • Ürünlerin temizliği için deri kreminden yararlanılmalıdır.
  • Deri bakımı için yağ kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Deride aşırı koku varsa beyaz sirke ve su karıştırılarak temizliği yapılmalıdır. Böylelikle koku ortadan kalkar.

Uzun ömürlü deri kullanımı için mutlaka ipuçlarının kullanılması gerekir. Ancak deri ürün çeşidine göre ipuçlarının farklılaştığı bilinmelidir.

Deri ürünlerinizi nasıl temizleyeceğini öğrenmek için Deri Ürünlerden Leke Nasıl Çıkar? makalesini inceleyin.

Deri Koruma Ve Onarım: Yatırımınızı Nasıl Korursunuz?

Deri ürünler genellikle yüksek ücret ödenerek satın alınırlar. Bu nedenle yatırımların korunması için deri koruma konusuna özen gösterilmesi gerekir. 

Derilerin korunması için yapılması gerekenler ise şunlardır;

  • Derinin uzun yıllar kullanılabilmesi ve olumsuz etkilerden korunması için deri bakım ürünleri kullanılmalıdır.
  • Derinin renk kaybı yaşamaması için deterjan kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Deri ürünlerin yoğun güneş ışığına maruz kalmasından kaçınılmalıdır.
  • Deri onarım ve bakımı için boyama işlemlerinden uzak durulmalıdır.
  • Derinin nem almayacağı ortamlarda bulunmasına özen gösterilmelidir.
  • Deri ürünlerin temizliği için sert sünger veya bulaşık teli kullanılmamalıdır.

Bunların dışında satın alınan deri ürün hakkında verilen kullanım, bakım ve temizlik önerilerinin dikkate alınması gerekir. Böylelikle ürünlerin korunması ve uzun yıllar kullanılması mümkün olur.

SSS Bölümü:

Vegan Deri Gerçek Deriden Nasıl Farklıdır?

Hayvansal ürünleri kullanmadan üretilen deriye vegan deri denir. Bu derinin üretilmesi için bitkiler veya suni malzemeler tercih edilir. Özellikle bu deriler hayvanseverler tarafından kullanılırlar.

Gerçek deri ile vegan derinin en önemli farkı gerçek deride hayvanlardan yararlanırken vegan deride hayvansal ürünlerin kullanılmamasıdır. Bunun dışında vegan derinin gerçek deriye oranla daha ekonomik olduğunu söylemek mümkündür. Vegan derinin hava geçirgenliği az iken gerçek derinin hava geçirgenliği yüksektir.

Hayvansal ürünleri kullanmaktan kaçınan kişilerin değerlendirebileceği deri alternatifleri arasında vegan derinin olduğunu söylemek mümkündür. Fiyat konusunda avantaj kazanmak isteyenler tarafından da tercih edilme oranı yüksektir.

Deri Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Üreticiler ve müşteriler yüksek kaliteli deri satın almak isterler. Böylelikle daha uzun süre kullanabilecekleri malzemeler ve ürünlere sahip olurlar. Bu nedenle deri kalitesini anlamaya çalışırlar.

Deri standartları deri kalitesinin anlaşılması üzerinde etkilidir. Bu nedenle deri standart analizi yapılır. Üreticiler elde ettikleri analiz sonuçlarına göre derinin üretim için uygun olup olmadığına karar verirler.

Deri kalite belirtileri analiz dışında bireysel izlemeler ile anlaşılabilir. Derinin dokusu, yüzeyinin parlak olup olmadığı, kokusu, tonundaki farklılıklar, incelik-kalınlık özellikleri ve ateş direnci kalite belirtilerinden bazılarını oluşturur.

Deri Türleri İklim Koşullarına Göre Nasıl Değişiklik Gösterir?

Deri türlerinde çevresel faktörler etkisiyle birtakım değişiklikler görülür. Hayvanın yaşadığı yer, beslenme şekli ve yetiştirilme özellikleri kalite ve özellik değişiklikleri yaşanmasının en önemli sebepleri olarak belirtilebilir.

Deri türlerinin değişiklik göstermesinde deri adaptasyonu etkisi de vardır. Hayvanların yaşadıkları ortam derilerinin farklı görünmesine neden olur. Örneğin Kuzey Yarım Küre’de yaşayan bir hayvanın derisi ile Güney Yarım Küre’de yaşayan bir hayvanın derisi aynı özellikte görülmez.

İklim etkisi deri çeşitlerinde aktif olarak görülür. Bir hayvan soğuk iklime sahip bir bölgede yaşıyorsa deri dokusu daha iyi olur. Ayrıca derinin sertlik oranı da düşük olur. Bu da derinin üzerinde işlem yapılmasını kolaylaştırır. Bunun dışında evcil olarak yetiştirilen hayvanların derilerinin daha yumuşak olduğunu söylemek mümkündür.

Hangi Deri Türü Daha Dayanıklıdır?

Dayanıklı deri türleri napa, vidala, maroken, vaketa ve yağlı deridir.

Derinin elde edildiği hayvanlara bağlı olarak dayanıklılık karşılaştırması yapıldığında ise en dayanıklı derinin sığır derisi olduğunu belirtmek mümkündür.

Deriler dayanıklı olsalar da kullanım esnasında yapılan hatalar deri ömrü üzerinde olumsuzluk oluşturur. Bu nedenle deri ürünlerin satın alındığında mutlaka bakım ve kullanım özelliklerinin öğrenilmesi gerekir.

Deri Çeşitleri Arasındaki Fiyat Farklılıklarının Sebepleri Nelerdir?

Deri çeşitlerinin arasında fiyat farklılıkları görülür. Fiyatlarda maliyet farklılıkları, derinin türü, derinin değeri, hammaddenin bulunması zorluğu ve ustalık maliyetleri etkilidir.

Fiyat farkının sebepleri arasında deri değeri vardır. Kullanılacak derinin hakiki deri olması fiyatının yüksek olmasını sağlar. Suni deride ise fiyat hakiki deriye oranla düşük görülür.

Deri fiyatları üretim maliyeti ve ustalık maliyeti hesap edilerek belirlenir. Bu nedenle derinin elde edilmesi, işlem görmesi ve son haline kavuşması dikkate alındığında fiyat farklılıklarının sorun oluşturmaması gerekir.